Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Pasożyty - odrobaczanie

 

Ostatnio spotykam wiele osób z problemami przewodu pokarmowego. Aby móc cokolwiek wdrożyć w celach leczniczych niezbędne jest odrobaczenie organizmu. Od dawna wiadomo, a ostatnio cały świat huczy, że jesteśmy domem dla wielu „robali”. Żadna z „cudownych” kuracji wspomagających trawienie czy oczyszczających przewód pokarmowy nie zadziała dopóki nie pozbędziemy się wesołego towarzystwa. Podczas odrobaczania należy bezwzględnie wyeliminować cukier z diety i starać się jeść lżej. Ponadto większość „obcych” w czasie pełni księżyca ma okres lęgowy więc najlepiej jest przeprowadzić kurację w okolicy pełni wliczając w to 3 dni przed pełnią i 3 dni po pełni. Dla pewności można zabieg powtórzyć w kolejną pełnię.

 

Poniżej przedstawiam kilka możliwości odrobaczania ma bazie ziół:

 

 

 

1.     Potrzebujesz:

 

kora dębu

 

kora kruszyny

 

piołun

 

wrotycz

 

pestki dyni w łupince - nie wchodzą w skład wywaru (zmielić w młynku do kawy – kupić ziarna żywe, takie, z których wyrośnie dynia; pić pół godziny po wywarze, po uprzednim zalaniu ciepłą woda, można dodać jakiś owoc zblendowany)

 

 Z powyższych składników (oprócz pestek dyni) stworzyć mieszankę w równych proporcjach. Łyżeczkę ziołowej mieszanki zalewamy wieczorem pół litrem wrzątku a rano przecedzamy i na czczo wypijamy połowę (minimum pół szklanki). Pozostały napar trzymamy w lodówce i wypijamy kolejnego ranka. Zioła należy pić przez 6 kolejnych dni. (stosowałam – gorzkie, ale do przeżycia).

 

 

 

2.     Potrzebujesz:

 

tymianek 50g

 

tatarak 50g

 

oman 50g

 

mięta 25g

 

liść orzecha włoskiego 25g

 

piołun 10g

 

Dwie łyżki ziół zalewamy w termosie dwiema szklankami wrzątku. Odstawiamy na noc. Pijemy trzy razy dziennie po pół szklanki przed posiłkiem. Tak przez tydzień. Przez kolejne trzy tygodnie robimy to samo z tym że zmniejszamy dawkę ziół o połowę.

 

Kilka informacji o ziołach:

 

 

 

Piołun:
Oprócz niedokrwistości żołądka, braku apetytu, niestrawności, przewlekłych nieżytach żołądkach i jelit, zgadze, odbijaniu, wzdęciach, bólach brzucha a nawet kolce jelitowej, przy leczeniu niewydolności trzustki, pomaga przeciw robakom obłym, wszom i pasożytom skóry.

 

 

 

Kruszyna pospolita - kora kruszyny:
Zarówno kora jaki i owoce kruszyny pobudzają ruchy robaczkowe jelita grubego, rozrzedzając i zwiększając objętość mas kałowych. Ma właściwości żółciopędne, i rozkurczające, na drogi żółciowe. Gorzki smak zawartych w niej substancji pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia przyswajanie pokarmów. Substancje te działają także bakteriobójczo i niszczą pasożyty jelitowe zwłaszcza glisty i owsiki.

 

 

 

Kora dębu:
garbniki znajdujące się w korze dębu łączą się z białkami nabłonka jelit, powodując jego kurczenie się i działają ściągająco na jego tkanki. Przy biegunce przeciwdziałają w ten sposób rozrzedzaniu mas kłowych, odwodnieniu organizmu i nadmiernemu ubytkowi związków mineralnych. uszczelniają przy tym naczynia włosowate, hamując drobne krwawienia z uszkodzonych włośniczek. Garbniki wiążą się również z białkiem komórek drobnoustrojów, dzięki czemu działają bakteriobójczo. Unieszkodliwiają przy tym toksyny bakteryjne wytwarzane przez drobnoustroje chorobotwórcze. Tworzą także trwałe osady z innymi substancjami szkodliwymi, co wykorzystuje się przy leczeniu zatruć. W związku z tym wyciągi z kory dębowej są przydatne do leczenia biegunek, przewlekłych nieżytów żołądka i jelit a także zatruć pokarmowych.

 

 

Wrotycz:

W medycynie używa się koszyczków kwiatowych wrotyczu i ziela. Dawniej wyciągi z kwiatów i ziela wrotyczu stosowano jak lek moczopędny i niszczący pasożyty jelitowe.
Obecnie ze względu na toksyczne działanie beta-tujonu używa się ich zewnętrznie jako środka do zwalczania wszawicy i świerzbu.
W medycynie ludowej stosowany do usuwania pasożytów od wieków.

Starajcie się dostarczać do organizmu naturalne probiotyki w postaci soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej.