Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Kombucha - grzybek herbaciany

Kochani, trafił w moje ręce grzybek herbaciany kombucha (kombucza), z którego przyrządzam napój o szerokim spektrum działania. Piję go od miesiąca i zdecydowanie poprawił u mnie perystaltykę jelit oraz wygładził skórę twarzy. Zainteresowanym rozwojem duchowym podpowiem, że kombucha oczyszcza szyszynkę. Polecam

Na YouTube.pl znajdziecie wiele informacji jak przyrządzać i rozmnażać grzybka. Poniżej natomiast informacje o zaletach napoju.

 

Kombucha często zwana po polsku kombuczą to zdrowotny napój otrzymywany ze sfermentowanej herbaty. Otrzymuje się go w wyniku umieszczenia grzyba herbacianego – tzw. matki (SCOBYSymbiotic Culture Of Bacteria + Yeast) w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej). Jest to symbiotyczny układ bakterii i drożdży, które mają formę żelowej, elastycznej struktury, która przybiera kształt naczynia, w którym przebiega proces fermentacji. Smak napoju jest lekko musujący i przypomina sok jabłkowy.

 

Napój z Kombuchy (kombuczy) nazywany jest często eliksirem długowieczności. Znany i spożywany jest już od tysięcy lat.

 

Bogata jest w witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne, jak np. kwas glukuronowy.

 

Jest naturalnym detoksykantem. Jest też nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera korzystne mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy wspomagające efektywne trawienie, usprawniające usuwanie resztek pokarmowych i odpadów oraz usprawniające i pobudzające układ odpornościowy. Ma również właściwości antyrakowe.

 

 

 

Zalety:

 

oczyszcza krew

 

usprawnia pracę wątroby, nerek, pęcherza moczowego oraz układu trawiennego

 

odtruwa i wzmacnia układ immunologiczny

 

pomaga w leczeniu raka

 

obniża cholesterol

 

reguluje ciśnienie

 

reguluje metabolizm

 

poprawia koncentrację

 

wpływa kojąco na układ nerwowy

 

pomaga w odbudowaniu mikroflory jelit po kuracji antybiotykowej

 

dobroczynny wpływ na układ nerwowy

 

pomaga w leczeniu łuszczycy  

 

łagodzi zespół chronicznego zmęczenia

 

odkwasza organizm

 

posiada właściwości odmładzające, odchudzające i pielęgnacyjne

 

 

 

Wartości odżywcze:

 

witamina C

 

bogate źródło magnezu

 

wapń

 

miedź

 

witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12)

 

kwas foliowy

 

kwas glukonowy

 

kwas glukoronowy

 

kwas mlekowy

 

kwas octowy

 

kwas węglowy

 

kwas szczawiowy

 

kwasy nukleinowe

 

aminokwasy

 

 

 

Kombucha (kombucza) stosowana przez różne osoby może np.

 

obniżyć ciśnienie tętnicze osobie z nadciśnieniem, a podwyższyć ciśnienie tętnicze osobie o zbyt niskim ciśnieniu krwi;

 

spowodować  utratę wagi u osoby z otyłością, podczas gdy osobom z niedowagą pomóc „nabrać ciała”;

 

wyciszyć system nerwowy osób nadmiernie pobudzonych (np. przez ADHD, stres, bezsenność), a pobudzić i naenergetyzować osoby apatycznie reagujące na bodźce (zespół chronicznego zmęczenia, apatia).

 

Niektóre z korzyści są następujące:

 

Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);

 

Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);

 

Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;

 

Pobudza metabolizm;

 

Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;

 

łagodzi zaparcia;

 

Detoksykuje organizm;

 

Oczyszcza krew;

 

Reguluje ciśnienie krwi;

 

Reguluje poziom cholesterolu;

 

Zapobiega miażdżycy;

 

Zapobiega nowotworom;

 

Łagodzi bóle głowy i migreny;

 

Pobudza komórki do regeneracji;

 

Zmniejsza kamienie nerkowe;

 

Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;

 

Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;

 

Poprawia wzrok;

 

Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;

 

Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;

 

Zmniejsza siwienie włosów;

 

Zmniejsza pragnienie alkoholu;

 

Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;

 

Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);

 

Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;

 

Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

 

Witamina C – odtruwa i wzmaga odporność;

 

Witamina B1 (Tiamina) – stymuluje system im munologiczny, może pomóc w zapobieganiu chorób skóry, stawów i kości starzenia, raka i udaru mózgu. Kombucha zawiera jej więcej niż mleko;

 

Witamina B2 (Ryboflawina) – tłumi alergie;

 

Witamina B3 (Niacyna) – wspomaga gojenie tkanek skóry i jest naturalnym afrodyzjakiem;

 

Witamina B6 (Pirydoksyna) – pomaga walczyć z otyłością, reumatyzmem i ryzykiem udaru mózgu;

 

Witamina B12 (Kobalamina) – poprawia pamięć i efektywność uczenia się;

 

Kwas foliowy – ma wpływ na ograniczenie zachorowalności na choroby serca, starzenie się, nowotwory, chorobę Crohna, chorobę Alzheimera i osteoporozę;

 

Kwas octowy – zabija szkodliwe bakterie i nadaje charakterystyczny smak, obecny we wszystkich rodzajach Kombuchy (kombuczy);

 

Kwas mlekowy – zapobiega zaparciom, chroni ściany jelit, poprzez regulowanie poziomu pH krwi wyrównuje jej kwasowość (zapobiega nowotworom);

 

Kwas glukonowy – pomocny w leczeniu alergii, obecny we wszystkich rodzajach kombuchy;

 

Kwas glukuronowy – skuteczny detoksyfikant również przeciwko infekcjom drożdżakowym;

 

Aminokwasy – krytyczne dla całego życia, co budulcem białek. Połowa aminokwasy egzogenne muszą być pobrane na codziennie od diety;

 

Kwas jabłkowy – działanie detoksykacyjne;

 

Kwas szczawiowy – pobudza komórki do działania;

 

Kwasy nukleinowe (jak RNA i DNA) – wysyłają sygnały do komórek, jak mają prawidłowo funkcjonować i odbudowywać się;

 

Kwas węglowy (H2CO3) – reguluje poziom pH krwi.

 

Co warto podkreślić wszystkie powyżej opisane substancje występują w napoju z Kombuchy (kombuczy) w stanie naturalnym, w swojej żywej formie, co oczywiście wpływa na ich przyswajalność.   To nie są martwe, uwięzione w pigułce i słabo-przyswajalne napisy z etykietki.